روابط عمومی چیست؟
روابط عمومی به یک فرد یا سازمان کمک میکند که رابطهای سازنده و مثبت با عموم جامعه داشته باشد. این کار از طریق ارتباطات، رسانههای سنتی، شبکههای اجتماعی و برخوردهای حضوری (سخنرانیها، دیدارها و…) انجام میپذیرد. علاوه بر این، دفاع از شهرت و محبوبیت سازمان در جریان بحرانهای مختلف نیز بر عهدهی روابط عمومیست.
روابط عمومی به یک فرد یا سازمان کمک میکند که رابطهای سازنده و مثبت با عموم جامعه داشته باشد.
تا اینجای کار، تعریفی که ارائه شد، به تعریف موجود شبیه است. اما چیزی که به نظر میرسد در روابط عمومی ایران هر روز بیشتر رو به فراموشی میرود، این است که تمام موارد بالا بدون پرداخت پول مستقیم اتفاق میافتند. یعنی وقتی که برای صحبت از سازمان در یک رسانه پولی پرداختیم، کاری در حوزهی روابط عمومی اتفاق نیفتاده است.
نادیده گرفته شدن این مسئله در ایران چند عامل عمده دارد:
- وضعیت بد رسانهها و غیرحرفهای بودن خبرنگاران
- کمبود اطلاعات مدیران و عادت مسئولین روابط عمومی به انجام دادن آسانترین کار
- انجام وظایف تولید محتوا، کپیرایتینگ و روابط عمومی توسط یک فرد یا یک تیم مشترک در بسیاری از سازمانها
بیایید کمی درمورد این سه نکته صحبت کنیم و بعد به بحث اصلیمان برگردیم.
هرکسی که به دنیای محتوا و رسانه علاقهمند باشد، میداند که سطح حرفهای بودن در رسانههای ایران در سالهای اخیر همواره رو به نزول بوده و احتمالا در حال حاضر در یکی از پایینترین نقاط ممکن است. دلایل زیادی برای این مسئله وجود دارد که شاید بعدها جداگانه به آنها بپردازم. اما یکی از اثرات این پدیده این است که هیچوقت نمیشود مطمئن بود که رسانهها یک اتفاق خاص را دنبال خواهند کرد یا نه. خبرنگاران حقوق به شدت پایینی دارند، سردبیران به شدت محافظهکارند و این یعنی هر خبری به این راحتیها به صفحهی اول یک روزنامه یا خبرگزاری نمیرسد.
وظایف دیگر
روابط عمومی فقط برای کنترل یا روایت داستان بعد از اتفاق افتادن آن نیست. بلکه برای ساختن درست داستان هم ضرورت دارد. حرفهایهای روابط عمومی باید به مدیران سازمان مشاوره دهند تا اهداف و سیاستها به بهترین شکل ممکن تبیین شوند، تصمیمات مهم در موقعیتهای مختلف به درستی اتخاذ شوند و برنامههای جانبی مناسبی برای حفظ ارتباط سازنده با جامعه طراحی و اجرا شوند.
علاوه بر اینها، روابط عمومی زبان پاسخگوی سازمان نیز هست. و باید آمادهی توضیح درمورد تمام عملکردها باشد و بتواند موضع سازمان در برابر مسائل مختلف را بیان کند. طبیعتا برای این کار، هماهنگ بودن مسئولین روابط عمومی با مدیران سازمان و دپارتمانهای دیگر -به خصوص بازاریابی و فروش- حیاتیست.